Draadgebonden intercom systemen

Voordelen op een rij

·       Gebruiksveilig

·       Onderhoudsvriendelijk

·       Minder storingsgevoelig

·       Eenvoudig te installeren

·       Minder arbeidsintensief

·       Prijsgunstig!

 

Tweedraads audio/video bus-systeem

Het  tweedraad bus-systeem van Acet (hierna te noemen “het bus-systeem”) is een asymmetrisch systeem (één massadraad en een codedraad) andere systemen werken met een symmetrisch systeem (niet polariteitsgevoelig). Dit wil zeggen, dat de apparatuur van het symmetrisch systeem willekeurig kan worden aangesloten.

 

Het Acet bus-systeem kan wel fout aangesloten worden. Bij een foutieve aansluiting werkt het desbetreffende toestel niet maar er wordt ook niets vernield buitendien blijft de rest van de installatie

functioneel.

 

 

Acet Nederland heeft een standaard systeem met bus-verdelers (zoals andere merken) waarbij alle toestellen op een uitgang van de verdelers doorgelust worden (per uitgang max. 10 toestellen). Deze configuratie is de meest kwetsbare in het gebruik omdat namelijk alle aangesloten toestellen afhankelijk zijn van dezelfde twee draden.

Als b.v. bij het 5e aangesloten toestel één van de twee draden onderbroken wordt, functioneren de volgende vijf toestellen niet meer.

Het bovenstaande geldt overigens voor alle tweedraads bus-systemen van welk merk dan ook!

 

Om deze reden en omdat bij elk verdeelpunt (als het überhaupt traceerbaar is) een verdeler geplaatst moet worden (vaak genoeg, zichtbaar voor de bewoner) raden wij deze configuratie ten sterkste af.

 

Om dit soort storingen en vervelende situaties te voorkomen, werkt Acet met decoders/verdelers. (kijk voor een blokschema in onze catalogus, pagina 10). Het bus-systeem met decoders/verdelers is in stand-by-stand op alle aangesloten apparatuur spanningsvrij.

 

Hierdoor kan geen fout in het systeem optreden, door welke onbevoegde actie dan ook, aan de apparatuur in de diverse woningen.

Als in een bepaald apparaat een kortsluiting tussen de twee bus-aders is (b.v. tijdens schilderwerkzaamheden) wordt dit toestel bij de desbetreffende uitgang van de verdeler/decoder geblokkeerd. Hierdoor blijven alle andere aangesloten apparaten zonder meer functioneren.

 

Audio/video 1+N en 4+N systeem

Bij een renovatieproject raden wij als Acet Nederland aan om geen bus-systeem te gebruiken, dit i.v.m. de kosten. In plaats daarvan raden wij ons 3 c.q. 4 + N systeem voor video of het 1 + N systeem voor audio aan (zie pagina 18 e.v. in onze catalogus. Bij een bestaande bedrading van een oud audio systeem met 5 draden (4 + N)  kan zonder extra bedrading een video installatie gerealiseerd worden.

 

 

Bij een bestaande bedrading van een eenvoudige belinstallatie (1 + N) kan een audio installatie zonder extra bedrading gerealiseerd worden met ons 1 + N systeem (zie pagina 18 e.v. in onze catalogus) maar natuurlijk ook met het bus-systeem (zie schema op pagina 10 van onze catalogus).

 

Voorbeeld project

Uitgevoerd project met 1 hoofdingang en 4 secundaire ingangen:

 

Situatie voor

Situatie na